Portakal yemeyin!






Portakal yemeyin! 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaklaşık 10 gündür televizyon kanallarına “zorunlu yayın” olarak portakalla ilgili bir kamu spotu yayınlatıyor. 

“Vitamin deposu, enerji verir, dinç tutar, güçlendirir. Hem besler, hem korur. Yiyin, için, israf etmeyin” sloganıyla yayınlanan portakal “zorunlu yayın”ının nedeni ortaya çıktı. “Besler, korur” olarak sunulan portakalların “zehirli böcek ihtiva ettiği” gerekçesiyle Türkiye’ye iade edilen meyveler olduğu öğrenildi.

SEBZE-MEYVEYE AMBARGO
AKP’nin Suriye politikası, helikopter krizi, büyükelçi suikastı ve karşılıklı söz düellolarıyla gerilen Rusya-Türkiye ilişkileri en çok ihracatı vurdu. Rusya, Türkiye’den ithal ettiği neredeyse tüm ürünlere uzunca bir süre ambargo koydu. İklimi nedeniyle daha çok meyve ve sebze ihraç etmek zorunda kalan Rusya, Türkiye’den başta limon ve portakal olmak üzere çeşitli sebze-meyve satın alıyordu. Ancak gerginlik tavan yapınca ihracatı neredeyse sıfır noktasına getirdi.

AYAĞINA GİTTİ ÖZÜR DİLEDİ
Ta ki üreticiler yavaş yavaş hükümete karşı isyan bayrağını açıncaya kadar. Çiftçi protesto için sebze-meyvesini kamyonlarla yollara dökmeye başlayınca geri adımın da işareti geldi. Tayyip Erdoğan, düşürülen helikopterde öldürülen pilotlar için Putin’in ayağına gidip özür diledi. Rusya’nın AB Daimi Temsilcisi Vladimir Çijov, Erdoğan’ın “Türkiye’nin tecrit (izolasyon ve hiçleşme) altına girmesi” nedeniyle özür dilediğini ancak yine de temkinli olmak gerektiğini vurguladı. Bir süre sonra Çijov’un yanılmadığı ortaya çıktı.

İHRACAT YERLE BİR OLDU
Zira özür, Rusya ambargosunun “narenciye” kısmını az da olsa esnetti. Ancak ne üretici ne de hükümet yine ders almadı. Daha önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye, Rusya’ya yine zehirli sebze-meyve göndermeye devam etti. İklimi nedeniyle daha çok meyve-sebze ihraç etmek zorunda kalan Rusya, Türkiye’den başta limon olmak üzere portakal ve çeşitli sebze-meyveler satın alıyordu. 2014 yılında Rusya’ya sadece tarım ve gıdadan 1.2 milyar dolar ihracat yapan Türkiye bu rakamı 2016 yılında 122 milyon dolarla kapattı.

TEHLİKELİ AKDENİZ SİNEĞİ
Bunun en önemli nedeni ise 2016 yılında Rusya’ya gönderilen yüz binlerce ton meyve ve sebzenin ya çürük ya da zehirli böcekler içermesinden dolayı iade edilmesi. Rusya, başta portakal olmak üzere mandalina, çilek, limon, elma, armut, üzüm, salatalık, marul, karnabahar, domates, hatta süt tozu gibi yüz binlerce ton ürünü iade etti. Ancak portakal 2016’da olduğu gibi 2017’de de liderliği kimseye kaptırmadı. Henüz 2017’nin ilk çeyreğinde olmamıza rağmen iki parti halinde gönderilen yaklaşık 50 ton portakal içerisinde “tehlikeli haşarat Akdeniz sineği” olduğu gerekçesiyle Türkiye’ye iade edildi. Peki daha önce aynı gerekçeyle yüz binlerce ton iade edilen bu portakallar ne mi oldu? Tarım Bakanlığı tarafından “zorunlu yayın” haline getirilip iç piyasaya sürüldü. Manavda 8 liraya, pazarda 3.5 liraya kendisini zehirleyecek alıcılarını bekliyor.


Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !