Pruritis ani, yani anüs kaşıntısı için doğal öneriler

Pruritis ani, yani anüs kaşıntısı için doğal öneriler

Anüste yani makatta kaşıntı olması durumuna tıp dilinde pruritis ani denilir. Genellikle erkeklerde rastlanılan rahatsız edici bir kaşınmadır.
Kaşınma sebebi olarak; depresyon, yeterli vücut hijyeninin sağlanamaması veya doğru yapılmaması, sert tuvalet kâğıdı kullanıp bölgeyi tahriş etme, sedef, egzema gibi deri hastalıkları, diabet, karaciğer hastalıkları, guatr, alkol tüketimi, alerji oluşturabilecek gıdalar, kıl kurdu, sabun ve deterjanlar, bazı ilaçlar (uzun süreli kullanılan antibiyotik ve kabızlık ilaçları), mantar veya bateri kaynaklı enfeksiyonlar kaşınmalara neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra dış etmeler içerisinde hava sıcaklığı ve kuruluğu, sentetik ve sert kumaşlı iç çamaşırı giyip, kilolu olmak kaşıntıyı oldukça arttırır.
Anüs yani bizim kök çakramıza uzanan organ, yaşam enerjimizin de en büyük akım alanıdır. Burada yaşanılan her hareketlilik sizin duygu dünyanızda yaşadıklarınız ve bedeninizdeki teklemelerin, zorlukların yansıması olacaktır. Makatta gerçekleşen her yakınma bedeninizin diğer yanına da aynı şekilde yansıyacaktır. Bu yüzden en ufak bir kaşıntı dahi olsa bunu çözümleyebilecek konumda ve yerde olduğunuzu unutmayın, bedeninizin sesini dinleyin.


Bulgular, yakınmalar ve belirtiler
Birçok hastalık gibi gece kendini gösteren kaşıntı beraberinde yanma hissini de oluşturabilir. Makatın fiziki muayenesinde kaşınmaya bağlı olarak deride kalınlaşma, kızarıklık, ıslaklık, küçük çatlaklar, egzama bulguları ve varsa basur memesi görülebilir.

Önerilerimiz
Öncelikle genel hijyen kurallarına uyulmalıdır. Daha sonra sert bir tuvalet kâğıdı kullanılıp hassas olan bölgeye haşince davranılıyorsa bu bırakılmalı tuvaletten sonra bölge temizliği ıslak ve yumuşak bir tuvalet kâğıdı ile yapılmalı.
Kaşıntıya neden olan gıdalardan uzak durulmalı. İshal varsa ishal yapıcı gıdalardan uzak durulmalı. Dışkı yumuşatıcı veya müshil gurubunda bulunana laksatif ilaçlar kullanılmamalı. Baharat ve özellikle acı tüketimi azaltılmalı. Çikolata, domates ve C vitaminden zengin gıdalar 10 gün kadar kullanılmamalı. Şarap, bira gibi mayalı alkollü içecekler içilmemeli. Kabızlık ve ishal durumlarını yaratan sorunların çözümü yapılmalı ve bağırsak hareketleri düzene kavuşturulmalı.
Günlük yeteri miktarda temiz, sağlıklı su tüketilmeli, egzersiz yapılıp lifli gıdaların tüketilmesi rahatlatıcı ve yararlıdır.


3 gün kadar sabah akşam bir çay kaşığı şeklinde aç karına karbonat tüketilip ardından 25 dakika sora yemek yenirse rahatlatıcı olur aynı zamanda alkalizasyon da sağlanabilir. Böbreklerinde taş olanlar ise bu işlemi bir su bardağının içine 1 tatlı kaşığı limon sıkarak gerçekleştirebilirler. Bu içerikler aynı zamanda antimikrobiyal oluşu nedeni ile ek olarak fayda sağlayacaktır.
Makat bölgesine asla sabun veya şampuan kullanılmalıdır. Makat bölgesiıslak bir kâğıt yardımıyla temizlendikten sonra kuru ve yumuşak bir peçete ile yavaşça vur çek şeklinde silinmeden hafifçe kurutulmalıdır. Bölge sert bir şekilde kaşınmamalıdır. Kaşınma olduğu vakit ılık bir duş alınabilir ya da bölgeye bir peçeteye sarılmış buz bırakılabilir.
Sıkı ve dar iç çamaşırları giyilmemeli.
Kaşımaktan kaçınılmalı.

Anal seks yapılmamalı.
Sigara tüketimi azaltılmalı yapılabiliniyorsa bırakılmalı.
İç çamaşırlarınızı beyaz sabunla yıkayıp kaynatın ve yumuşatıcıdan uzak durun.
Stres, bağırsak hareketlerini bozarak makatta çatlaklara neden olabilir. Bu nedenle stresten uzak durulmalı varsa yardımcı destek alınmalı.

Bunların yanı sıra yakınmalarınız hâlâ geçmiyorsa birçok iç hastalığın da yansıması olan kaşıntının tam olarak nedeninin öğrenilmesi için bir hekim veya doğal tıp uzmanından destek alınmalı, gerekli testler neticesinde tedavi süreci başlamalıdır.

Kaşıntıya akut olarak çözüm getirebilecek doğal formüller
Bir fincan suya bir bütün ayvanın bütün çekirdeklerini atıp 24 saat beklettikten sonra suyun jelleştiğini göreceksiniz jel içerisindeki çekirdekleri süzdükten sonra jeli bir kaba alıp içerisine 5 damla lavanta esansı katılmalı ve bölgeye akşamları uygulanmalı.
1 çorba kaşığı aloe vera jelin içerisine 3 damla kadar çay esansiyel yağı ekleyip karıştırın ve sabah akşam kaşıntılı bölgeye iyice yedirerek sürün.

Bedeninizdeki çıkış ve boğum noktası olan anüsünüzü önemseyin bedeninizdeki şifayı önce kendiniz dokunarak yaratmayı deneyin ve ardından yukarıdaki anlatımlarımıza kulak verin sevgiyle şifalanın.
Metinkaynak:Gaia Dergi

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !